10 / 07 / 2020

Βιβλίο

Βιβλία για το καλοκαίρι: Οι καλύτερες επιλογές σε αστυνομικά

Τα καλύτερα crime novels, θρίλερ και βιβλία κατασκοπείας για το καλοκαίρι.

Αυτό το καλοκαίρι, ας κλείσουμε για λίγο τα κινητά και ας απολαύσουμε ένα βιβλίο. Κι επειδή η ιδανική επιλογή για την παραλία είναι τα βιβλία αγωνίας, ιδού η λίστα μας για φέτος:

Η σιωπηλή ασθενής

01siopili-asthenis01

Χέρμαν Μέλβιλ - Μόμπι Ντικ ή Η φάλαινα

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια από τότε που πρωτοέπεσε στα χέρια μου ο «Μόμπι Ντικ» για να καταφέρω να το τελειώσω και, το σημαντικότερο, για να σταθώ έκπληκτη, μαγεμένη, άφωνη, συγκινημένη, εκστασιασμένη από όλα όσα κατάφερε να χωρέσει ο Μέλβιλ στο αριστούργημά του.

Ο Λέον Βερτ του «Μικρού Πρίγκιπα»

Υπάρχει ένα βιβλίο που είναι γραμμένο για τα παιδιά και απευθύνεται και στους μεγάλους. Ενα παραμύθι που έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Οχι θεαματικά. Εχει όμως προσθέσει ένα λιθαράκι στη φιλοσοφία τους και στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Συχνά και χωρίς να το ξέρουν, αφού τα αποφθέγματά του κυκλοφορούν «ορφανά» στο χαοτικό Διαδίκτυο. Αυτοί που το έχουν διαβάσει –και σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω από μία φορά– είναι εύκολο να σου εξηγήσουν τι είναι αυτό το «μαγικό» που έχει αυτό το βιβλίο. Ενα βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943.

Στα κορυφαία παιδικά βιβλία του κόσμου 6 Ελληνικά

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2017, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, που ανακοινώθηκε, συμπεριλήφθησαν 6 ελληνικά παιδικά βιβλία ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2017(για εκδόσεις του 2016).

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ο μεταφρασμένος και πάντοτε ανυπέρβλητος Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Με τον τρόπο αυτό μας βοήθησε να μετατοπίσουμε το βλέμμα από έξω προς τα μέσα ή το αντίθετο, ανατρέχοντας, σε κορυφαία έργα όπως ο Άμλετ, απλώς στις αντιδράσεις του ήρωα: «Ό,τι συμβαίνει σε όλους μας σιωπηρά ‒γιατί είναι αδύνατο ν' ακούσουμε τον εαυτό μας ν' αλλάζει‒ ο σαιξπηρικός μονόλογος το κάνει ακουστό: μας καλεί να αφουγκραστούμε τη σιωπή» επισημαίνει ο Διονύσης Καψάλης στα Προλεγόμενα της βραβευμένης με το κρατικό βραβείο μετάφρασης του για τον Άμλετ.

Σελίδες