14 / 08 / 2019

Πόση ώρα μπορούν να περνούν μπροστά σε μία οθόνη τα μικρά παιδιά;

Τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να περνούν πάνω από μία ώρα τη μέρα μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κλπ), ενώ τα μωρά κάτω του ενός έτους δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές οθόνες, σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για την πρώτη σχετική οδηγία που εκδίδει ο οργανισμός, που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πρέπει να ασκούνται σωματικά και να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αναπτύξουν καλές μακροχρόνιες συνήθειες και να αποτραπεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών στο μέλλον.

«Η υγιής σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και οι συνήθειες του ύπνου καθιερώνονται στην αρχή της ζωής, παρέχοντας μία δυνατότητα σχηματισμού των συνηθειών που διαπερνούν την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή», αναφέρει ο Οργανισμός στην οδηγία του προς τα κράτη-μέλη.

Ο ΠΟΥ συνιστά να απασχολούνται τα παιδιά ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών για τουλάχιστον τρεις ώρες σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια της μέρας, ενώ τα μωρά κάτω του ενός έτους θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με παιχνίδια στο πάτωμα και να αποφεύγουν όλες τις οθόνες.

Tags: παιδιά