07 / 07 / 2020

Μύκονος: Το καλοκαίρι «βουλιάζει», το χειμώνα αδειάζει

Tα τελευταία δύο καλοκαίρι η Ελλάδα ασφυκτιά σε κάθε της σημείο από τουρισμό. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στη χώρα και πολύ λογικά η πρωτιά στις επιλογές ανήκει σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Μόνο που η διαφορά από το καλοκαίρι στο χειμώνα για κάποια είναι τεράστια. Παραδόξως, η Μύκονος είναι από τα νησιά που διαφέρει αρκετά η «ζωή» τους τον Σεπτέμβριο από τον Ιανουάριο. Μια μεγάλη πτώση είναι πάντοτε λογική, αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί είναι αδικαιολόγητο.

Ή, για να είμαστε ειλικρινείς, δικαιολογημένα αδικαιολόγητο. Αυτό το λέμε γιατί η Μύκονος έγινε απίστευτα απλησίαστη για τους Έλληνες και στόχευσε την οικονομική της άνθιση και τον τζίρο στα γερά πορτοφόλια του εξωτερικού. Μόνο που αυτά έρχονται για 3 μήνες το πολύ. Άντε 4. Τον υπόλοιπο χρόνο που το νησί θα ήλπιζε στην εσωτερική διακίνηση, δεν υπάρχει ζωή.

Όχι τόσο με την έννοια του κόσμου, αλλά με την έννοια των επιχειρήσεων και των χώρων που μένουν ξενοίκιαστοι. Η κατάσταση της τελευταίας εξαετίας εκτόξευσε σε τέτοιο ύψος τα ενοίκια που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που μπορούν να τα εξυπηρετήσουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα το κάνουν γνωρίζοντας ότι αυτή την εποχή δεν θα τα πάρουν πίσω.

Στη λογική τα ελληνικά νησιά να είναι ένας σταθμός για κρουαζιέρες που να καλύπτει τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 40 κριτήρια που απαιτούνται, η Μύκονος έχει προσανατολίσει τον τουρισμό της παραλιακά. Αυτό όμως δεν είναι το μείζον αίτιο του προβλήματος.

Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή αυτή η φούσκα που έχει χτιστεί στη Μύκονο θα σκάσει ή θα ξεφουσκώσει αρκετά. Είναι κάτι που φαίνεται να το αποζητούν και οι μόνιμοι κάτοικοι της που βλέπουν να έχει εξαφανιστεί για τα καλά ο παραδοσιακός χαρακτήρας. Ειδικά στη Χώρα.