22 / 10 / 2019

Κέικ σοκολάτας με γεύση βατόμουρου

Υλικά:

Για το κέικ:
Για το γλάσο σοκολάτας:
Για τη γέμιση:

2 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. κοφτό σόδα
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1/2 φλ. βούτυρο
2 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλ. γάλα
Στιγμιαίος καφές
1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
120 γρ. κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο

1/2 ποσότητα από το γλάσο σοκολάτας
1 φλ. μαρμελάδα βατόμουρου

Εκτέλεση:

Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μετράτε και το κοσκινίζετε ξανά με τη μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα.

Ρίχνετε στο γάλα ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό στιγμιαίο καφέ και το προσθέτετε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα ελαφρά. Προσθέτετε τα καρύδια. Βάζετε το μείγμα σε δύο φόρμες στρογγυλές βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτό το κάνετε για να βγουν δύο δίσκοι κέικ. Ψήνετε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. 

Ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση. Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζετε την κατσαρόλα από την εστία. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος μέσα στα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε  μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάτε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετείτε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.

Αφού κρυώσουν οι δίσκοι του κέικ και τους ξεφορμάρετε, ετοιμάζετε την γέμιση. Παίρνετε την μισή ποσότητα από το γλάσο σοκολάτας και το ενώνετε με τον πουρέ βατόμουρου. Στη συνέχεια γεμίζετε τον πρώτο δίσκο με αυτό το μείγμα και σκεπάζετε με τον δεύτερο. Με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας καλύπτετε το κέικ και σερβίρετε.